top of page
  • Foto van schrijverCharline

Wat is Intuïtief Eten?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2022


Intuïtief eten is naast plantaardige voeding mijn tweede passie als diëtist. Na zelf mijn deel diëten gevolgd te hebben en te jojo-en met mijn gewicht, kan ik eerlijk toegeven dat intuïtief eten een bevrijding is. Luisteren naar je lichaam en alle dieetregels overboord gooien, zijn twee van de 10 principes die je toepast als je intuïtief eet. Evelyn Tribole en Elyse Resch brachten in 1995 het boek ‘Intuitive Eating: A Revolutionary Program That Works’ uit. Het boek was bedoeld om chronische diëters te helpen om te stoppen met diëten, vrede te sluiten met ALLE voeding en een positief lichaamsbeeld te creëren. Als diëtist wil ik die mensen helpen die het beu zijn om strikte voedingsregels te volgen en eeuwig te vechten tegen de kilo’s. Door intuïtief te eten krijg je weer plezier in eten en rust in je hoofd. Goede of slechte voeding bestaat niet, je volgt jouw innerlijke richtlijnen en geen externe regels. Het is zo’n interessant onderwerp waarover veel te zeggen valt, dus hierbij alles wat je moet weten over intuïtief eten.


Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een niet-dieet aanpak en een model waarover reeds meer dan 75 wetenschappelijke studies werden uitgevoerd. Duurzame en gezonde leefstijl gewoontes vormen de kern van deze aanpak waarbij interne signalen de voorkeur krijgen boven gewicht en externe factoren.


De 10 principes van intuïtief eten zijn:

  1. verwerp de dieetmentaliteit

  2. leer honger (her)kennen

  3. sluit vrede met voeding

  4. daag de voedingspolitie uit

  5. luister naar je gevoel van verzadiging

  6. ontdek wat je lekker vindt

  7. ga om met je gevoelens zonder voeding te gebruiken

  8. respecteer je lichaam

  9. doe aan lichaamsbeweging waar je je goed bij voelt

  10. draag zorg voor je gezondheid met evenwichtige gezonde voeding.

Intuïtief eten zet zich af tegen de traditionele dieetmentaliteit waarbij voeding in goede of slechte categorieën wordt ingedeeld, waarbij calorieën worden geteld en de inname van voedingsstoffen wordt bijgehouden. De reden daarvoor is heel eenvoudig: DIËTEN WERKEN NIET.


Studies tonen aan dat gewichtsverlies door te diëten, slecht zelden op lange termijn behouden blijft. Slechts 1/3 van de personen die 5% van hun gewicht verloren, kunnen dat effectief behouden. En slechts 10% behoudt een gewichtsverlies van 15%.


Dat betekent dat 95% van de mensen die gewicht verloren door op dieet te gaan, na een tijdje terug bijkomen. En niet zelden, komen ze na het dieet en na het bijkomen op een gewicht dat zelfs hoger ligt dan het gewicht van voor ze het dieet begonnen. De reden hiervoor zijn veranderingen in de vetcellen die het metabolisme vertragen en honger verhogen.


Het jojo-effect is een resultaat van een verminderde calorie-inname op lange termijn. Onze lichamen zijn immers zo slim, dat ze zich aanpassen. Als er minder energie binnenkomt doordat we onze voeding verminderen, zal ons lichaam ervoor zorgen dat er minder energie verbruikt wordt. Het metabolisme zal dus zuiniger werken en minder energie nodig hebben voor activiteiten die voorheen meer energie verbruikten. Maar als je nadien opnieuw meer begint te eten, herstelt je metabolisme niet helemaal. Daarom komt het dat je na het volgen van verschillende diëten en het schommelen in jouw gewicht nog maar heel moeilijk gewicht zal gaan verliezen. Heel herkenbaar toch? Je herinnert je je waarschijnlijk nog die eerste keer dat je op dieet ging en dat de kilo’s er vanaf ‘vlogen’. Kleine fastfoward naar vandaag en het lijkt wel alsof je jezelf moet uithongeren om een paar grammen naar beneden te krijgen op die weegschaal.

Waarom intuïtief eten?

Door al het diëten, raken we soms de connectie met ons lichaam kwijt en kunnen we een verstoorde relatie ontwikkelen met voeding. Intuïtief eten is een bevrijding en het vinden van connectie met jezelf. Jij maakt de keuzes over wat je eet en niet een welbepaald dieet met strikte regels die niet op jouw maat zijn. Door intuïtief te eten, vindt je uiteindelijk een eetpatroon dat alleen voor jou werkt en waar je je goed bij voelt. Op lange termijn leer je door intuïtief eten meer duurzame en gezondere eetgewoonten aan dan eender welk dieet jou ooit kan leren.

Voor wie is intuïtief eten en voor wie is het niet?


Intuïtief eten is voor iedereen die van eten wil genieten, een gezonde relatie wil ontwikkelen met ALLE voeding en met zijn/haar lichaam en duurzame gedragsverandering wil bekomen.


Intuïtief eten is niet voor mensen die willen vermageren.

Intuïtief eten is niet voor mensen die bepaalde voedingscategorieën willen vermijden.

Intuïtief eten is niet voor mensen die restrictie willen toepassen.

Intuïtief eten is niet voor mensen die een bepaald schoonheidsideaal nastreven voor hun lichaam en daaraan hun eetpatroon aanpassen.


Hoe kan je intuïtief eten?


Intuïtief eten begint bij de 10 hierboven beschreven principes.

Vooral bij het eerste principe moet je lang genoeg stilstaan: verwerp de dieetmentaliteit. Het is belangrijk om eerst goed te beseffen wat dieetmentaliteit is en hoe sterk ze verweven is met ons dagelijks leven. We worden jammer genoeg omringd door een ‘dieetcultuur’ waarbij het ‘ideale’ lichaam zeer strikt omschreven is en aan bod komt. Daardoor krijgen we vaak het gevoel dat als ons lichaam er niet exact hetzelfde uitziet, er iets mis mee is en we het dus moeten veranderen. Terwijl net iedereen uniek is en die diversiteit aan maten en lichamen zo normaal is! Er is wel een shift bezig, maar die is naar mijn mening heel erg traag. Lichamen van alle maten en vormen komen meer aan bod in de media, maar nog steeds overheerst het beeld van 1 bepaald soort lichaam en wordt gewichtsverlies nog te veel gevierd.


Ook heel belangrijk bij intuïtief eten en het komen tot een manier van eten die bij onze unieke voorkeuren past, is regelmatig eten. Enerzijds is die regelmaat belangrijk om ons metabolisme opnieuw op gang te krijgen, anderzijds is het ook belangrijk om ons natuurlijk gevoel van honger en verzadiging opnieuw te leren kennen. Als baby waren we namelijk heel erg ‘in touch’ met die twee en konden we heel goed aangeven wanneer we wilden eten en wanneer we genoeg hadden. Door te diëten en ons eetpatroon aan te passen aan de strikte dieetregels, hebben we vaak die honger genegeerd. Op momenten waarop we ons dan ‘even laten gaan’, eten we dan vaak voorbij ons gevoel van verzadiging.


Tot slot is het belangrijk om dicht bij jezelf te komen en blijven in het proces van intuïtief eten. Hoe is jouw relatie met voeding en met je lichaam? Voor velen onder ons kan dat schommelen tussen liefde en haat of met veel ups en downs gepaard gaan. Via intuïtief eten, kom je dichter bij je eigen lichaam en leer je meer voelen wat het nodig heeft. Al te veel eten we alleen vanuit ons hoofd, zonder ons lichaam in gedachten te houden. Als je je lichaam gaat respecteren en er goed naar luistert, zal je beseffen wat je op welke momenten echt wil eten. Je zal beter gaan voelen hoe het op bepaalde zaken reageert en leert welke voeding jou het beste doet voelen. Dat betekent niet dat je vanzelfsprekend altijd voor die voeding gaat kiezen, maar dat je meer bewuster keuzes kan maken die jou versterken. Na een paar dagen gezond eten, verlang je misschien naar een wat minder gezonde keuze en daar is niets mis mee. En na een paar dagen van bourgondisch eten, heb je misschien al gemerkt dat je even zin hebt in iets lichter en gezonder. Dat is intuïtief eten.

Intuïtief eten combineren met plantaardig eten

Plantaardig en vooral vegan eten, kan beschouwd worden als restrictief. Er zijn mensen die om ethische redenen geen probleem hebben om bepaalde voeding als ‘verboden’ te beschouwen. Zij zien dierlijke voeding gewoon niet als voeding en kiezen er bewust voor om die voeding niet te eten. Ze hebben er gewoon nooit zin in, want worden afgestoten door het idee iets te eten dat van dierlijke oorsprong is. Maar als er wordt gekozen om iets niet te eten, omdat het als ‘slecht’ of ‘verboden’ wordt beschouwd, maar er wel nog zin (‘goesting’) is naar dat voedingsmiddel, dan gaat het om een vorm van restrictie. Het is beter om intuïtief om te gaan met dat ene niet plantaardige voedingsmiddel en je af te vragen of je er echt zin in hebt en of de situatie nu zo is dat je dit voedingsmiddel niet kan vermijden. Je oma heeft bijvoorbeeld een koekje gebakken voor je waar ei in zit, je ben in een pizzeria en je zou die avond meer genieten van een pizza met kaas. Dat zijn momenten waarop je intuïtief en pragmatisch kan en mag kiezen.

Mijn advies is dus om vooral ‘hoofdzakelijk plantaardig’ te eten omwille van alle wetenschappelijk kennis die aantoont dat dit jouw gezondheid het meest bevordert. Als je intuïtief eet en jouw lichaam respecteert, wil je het ook zo goed mogelijk voeden en verzorgen. Ziekte kan je nooit voor 100% voorkomen, maar je hebt wel de garantie dat je minder kans maakt om ziektes zoals hart- en vaatziektes, kanker of diabetes te krijgen.


Intuïtief eten is geen rechtlijnig proces!


Intuïtief eten heeft tijd nodig! Het is een proces van vallen en telkens weer blijven opstaan. Compassie voor jezelf is heel belangrijk. Aangezien er geen regels zijn, enkel principes, is het niet zo rechtlijnig en moet iedereen voor zichzelf een eigen invulling geven. Een diëtist is de beste persoon om jou hierbij te helpen en jou - door regelmatige begeleiding - te leiden naar die nieuwe gewoontes en dat nieuwe gedrag. Voel je je aangesproken door intuïtief eten? Ben je een chronische diëter die genoeg heeft van het vechten tegen de kilo’s? Ben je klaar om van je lichaam en uiteindelijk ook jezelf te leren houden? Het leven heeft zoveel meer te bieden dan enkel die focus op wat we wel of niet mogen eten en de obsessie met ons lichaam! Boek nu gratis jouw verkenningsgesprek en we kijken samen wat ik voor je kan betekenen!


bottom of page